Over ReGeNL

Uitdagingen in de Nederlandse landbouwtransitie

Nederland staat bekend om haar efficiënte landbouw met hoge productieniveaus per hectare en arbeidskracht en lage emissies en verliezen per kilo geproduceerd voedsel. Deze intensieve landbouwmethoden hebben echter ook een keerzijde. De grenzen van onze planeet en de draagkracht van ons leefmilieu worden overschreden, wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu, de natuur en het klimaat.

De Nederlandse land- en tuinbouwsector staat daarom voor de uitdaging om over te stappen naar een duurzaam voedselsysteem, een transitie waarbij veel onzekerheid heerst over het toekomstige verdienmodel voor boeren.

 

Toekomstbestendige oplossingen

ReGeNL zet zich in voor een vitale Nederlandse landbouwsector door te streven naar een regeneratieve, rendabele en maatschappelijk gedragen landbouw. Uitgangspunent hierbij zijn dat landbouw samen moet gaan met bodemverbetering en herstel van bodemleven en natuur, terwijl ook de toegevoegde waarde per hectare aanzienlijk zal moeten groeien. Dat noemen we regeneratieve uitkomsten.

Deze regeneratieve uitkomsten vereisen diversificatie op het gebied van gewassen, praktijken en verdienmodellen. Hiervoor is ondernemerschap nodig van zowel boeren als ketenspelers om de huidige barrières voor transitie te overwinnen, zoals:

    • onzekerheid over het toekomstig verdienmodel,
    • transitiekosten,
    • onzekerheid over de uitkomsten van regeneratieve praktijken,
    • gebrek aan kennis over regeneratieve praktijken.

 

Integrale Aanpak met Eigenaarschap bij Agrarisch Ondernemers

Het ReGeNL consortium heeft een integrale aanpak ontwikkeld om deze barrières te slechten en Nederland internationaal leidend te maken in de transitie naar regeneratieve landbouw. Zowel ketenspelers als overheden zetten zich hier volop voor in.

Het ReGeNL programma bestaat uit vijf actielijnen die de bovengenoemde doelen voor boeren, gebieden en het bredere voedselsysteem zullen realiseren tussen nu en 2030. We richten ons hierbij op drie perspectieven:

  • Boerenperspectief
  • Gebiedsperspectief
  • Voedselsysteem transitie perspectief

Door deze integrale aanpak willen we toekomstbestendige oplossingen realiseren die bijdragen aan een duurzame en veerkrachtige landbouwsector in Nederland en daarbuiten.

 

 

 

Luchtfoto van strokenteelt

 

ReGeNL: vliegwiel voor de transitie naar een regeneratieve, rendabele en maatschappelijk gedragen landbouwsector.

 

 

 

In het kort: ReGeNL in 30 seconden