Actielijn 5: Ondersteunende Producten & Diensten

Regeneratieve landbouw vraagt om nieuwe ondersteunende producten en diensten voor voldoende productiviteit en om het werk aantrekkelijker te maken. Door de grote diversiteit aan activiteiten en gewassen, bijvoorbeeld bij intercropping (combinatieteelt) of agroforestry (boslandbouw), is regeneratieve landbouw arbeids- en kennisintensief met complexer, minder voorspelbaar management. Actielijn 5 ontwikkelt nieuwe producten en diensten op basis van innovaties en inzichten uit met name Actielijn 1 en Actielijn 3. Vraagsturing vanuit bedrijfs-, gebieds- en ketenperspectief is het centrale uitgangspunt voor de ontwikkeling van deze producten en diensten.

De nieuwe producten en diensten kunnen bestaan uit bijvoorbeeld:

  • Hardware. Regeneratieve landbouw vraagt om nieuwe vormen van mechanisatie komen. Slimme technieken (robots, autonome werktuigen) moeten worden ontwikkeld voor regeneratieve landbouw en er is behoefte aan landbouwmachines die ook geschikt zijn voor kleinere oppervlaktes en wisselende gewassen. Maar ook bijvoorbeeld nieuwe verwerkingstechnologieën voor het verwaarden van nieuwe stofstromen of die leiden tot nieuwe toepassingen, bijv. nieuwe bio-based materialen. Daarnaast zijn nieuwe, goedkope monitoringssystemen belangrijk voor het meten bv. bodem- en gewaseigenschappen en van bijdragen van boeren aan meervoudige waardencreatie.
  • Landbouwproducten voor boeren. Zoals nieuwe biostimulanten, zadenmengels (voor bijv. groenbemesters) en plantenrassen.
  • Software. Kennis over biofysische processen van regeneratieve landbouw is te commercialiseren via bedrijfsmanagement-systemen. Nederland is sterk in complexe softwaresystemen en hier liggen belangrijke exportkansen, bijv. met integratie van regelgeving of tools voor weide- en nutriëntenmanagement. Dergelijke tools maken management eenvoudig en overzichtelijk.